Taknemligheds øvelse

Vi kommer ofte til at tage ting for givet, som at kunne tage et dejligt varmt brusebad, at få frisk vand ud af hanerne, at have tag over hovedet, at have en krop, (måske) uden smerter osv.

Vi tænker ikke så ofte over hvad vi har, men ser på det, som en selvfølge, noget vi tager for givet.

Det er der jo heller noget galt med, men ofte, når vi tager tingene for givet, kan der ligge en lille utilfredshed og gemme sig. F.eks. kan man finde på at være utilfreds med sin krop –  ”Jeg har heller ikke den flotteste krop” eller sine ting, f.eks. sin bil ”Jeg har kun en gammel bil”  eller sine relationer  ”Jeg har ikke så mange venner” osv.

I stedet for at være fokuseret på det der ikke fungerer, eller det man med lethed kan blive utilfreds med, så vil denne taknemligheds øvelse, give dig mulighed for at lære dit sind, via øvelse, at fokusere på alt det gode i dit liv, alt det der fungerer.

Det kan være en floskel, men ikke desto mindre, sandt. ”Du ved ikke hvad du har, før du mister det”. Fordi vi har tendens til at leve vores liv, lidt ubevidst, og meget hurtigt, giver denne taknemlighedsøvelse dig mulighed for, at stoppe op og være mindful.

Jeg anbefaler, at du laver din taknemlighedsøvelse om aftenen, inden du lægger dig til ro. Hvis du er typen der godt kan lide at skrive, så skriv gerne minimum 3 ting, som du har været taknemlig over i løbet af dagen. Det kan være bitte små ting, og det kan være store ting. Fordelen ved, at skrive det ned, er så kan du kigge tilbage i taknemligheds dagbogen og blive klogere på dig selv og dit liv.

Det kan f.eks. være ”Jeg er taknemlig for det dejlige lune vejr i dag” – ”Jeg er taknemlig for mine fødder som bærer mig rundt hele dagen” – ”Jeg er taknemlig for den dejlige mad jeg fik i dag” – ”Jeg er taknemlig for min lune seng, og min hovedpude” – ”Jeg er taknemlig fordi jeg har tag over hovedet”.

Når du genkalder dig, det du er taknemlig for, så gå virkelig ind i følelsen, virkelig mærk den.

Mange oplever, at der ligger en ekstra bonus, ved at sådan, at kigge tilbage på dagen på denne måde. Gevinsten, ved denne taknemlighedsøvelse, udover at man øver sin hjerne i at tænke positivt, er også, at mange oplever, at man sover bedre, og falder hurtigere i søvn.

Dette er dejlig måde, at slutte dagen på, med at tænke på noget rart, også selvom det har været en møj dag. En del af øvelsen er nemlig at opdage, at der altid er noget at være taknemmelig for.