Hvad tænker andre om mig

Hvad tænker andre om mig?

Jeg er ikke, hvad jeg tror – Jeg er, og jeg er ikke, hvad du tror jeg er.

Vores identitet styrer vores adfærd, vores humør, vores tanker, vores følelser, vores livskvalitet.

Bruger du meget energi og krudt på hvad andre tænker om dig? Det er der en grund til. Vi kommer alle til at spille nogle roller i livet, som vi faktisk slet ikke kan lide at spille. En rolle som slet ikke er dig.

I 1902 skrev Charles Horton Cooley følgende:

Jeg er ikke, hvad jeg tror, jeg er, og jeg er ikke, hvad du tror jeg er.

Jeg er, hvad jeg TROR, at du tror, jeg er. !

En ret vild tanke. Som bliver styret helt og holdent af hvad andre mennesker synes om os.

Eller mere præcist, hvad vi TROR at andre mennesker synes om os. Og det påvirker vores selvværds følelse. 

Jeg er ikke hvad andre tror jeg er.

Frygten for at fejle

I kampen på at forbedre os selv, ved at være uperfekte, ved aldrig at fejle, aldrig sige de forkerte ting, aldrig skuffe andre, aldrig sige fra eller sætte grænser, bliver vi mere og mere selvudslettende. Vi blir usynlige for omverdenen.

Det er bare en ulige kamp, når vi bedømmer os selv, med tanken på, hvad jeg tror jeg ved, hvad du tror om mig.

Fordi først og fremmest så betyder det, at du ikke må være DIG.

Dvs. du spiller en rolle, en karakter i dit eget liv, hvor du har hovedrollen. Du blir, hvad du tror, andre mennesker synes om dig.

Den følelse af, ikke at må være DIG, føles utrygt.

Fordi hvor er denne rolles/karakters grænser som du spiller, hvad synes karakteren om, hvad kan karakteren lide? Og ikke lide?

Vi har jo allesammen en persona vi udspiller på jobbet, med vennerne, online her på Facebook, derhjemme i privaten. En persona som tjener vores penge og skaber relationer.

Vi har også allesammen forskellige roller, når vi er sammen med vores venner, på vores arbejde, eller derhjemme. Dog uden, at vi altid er bevidst om vores roller.

Deraf opstår den indre utilfredshed.

Den opstår, når vi ubevidst forsøger at leve op til hvad andre synes om os, når vi ubevidst forsøger at spille en rolle, så bliver det på bekostning af vores indre værdier.

Det er at miste sig selv.

Jeg er ikke, hvad jeg tror, jeg er, og jeg er ikke, hvad du tror jeg er.

Lær at blive bevidst

Min dygtige mentor Ib Jensen sagde altid, “Det,  du er bevidst om, kan du gøre noget ved, det du ikke er bevidst om, gør noget ved dig”.

Når du er bevidst om det du kan gøre noget ved, betyder det ikke så meget, hvad andre tænker om dig.  Tanken “hvad tænker andre om mig”, vil ganske enkelt ikke have grobund til at vokse, fordi du bliver klar over, hvilken rolle du ønsker at have, og klar over, hvor lidt kontrol, vi i virkeligheden har over andre menneskers meninger om os.

Så, nu hvor du har læst hele teksten, må det være fordi, jeg har fanget din opmærksomhed.

Så spørg dig selv, “hvornår går jeg på kompromis med mine indre værdier?” Og hvornår spiller jeg en rolle jeg ikke bryder mig om?

Er det når du sammenligner dig med andre, er det når du føler dig ked af det, er det når du er sammen med bestemte mennesker du ikke bryder dig om, eller er det når du føler dig forkert?

Eller måske noget helt andet.

Første skridt hen imod indre ro, og autencitet, det er, at blive bevidst om de roller du spiller.