Overvind din flyskræk

Overvind din flyskræk med hypnose terapi. Hvad er flyskræk og hvordan undgår du angst for flyskræk.

Flyskræk er faktisk ret så almindeligt blandt mange mennesker, og noget der rammer rigtigt mange. Hypnose terapi har vist sig, at være godt mod flyskræk / flyfobi.

Almindeligvis er flyskræk afgrænset til det, man kalder en enkelfobi, som er knyttet til en situation eller en genstand – i dette tilfælde, er det her en flyvetur/flyvemaskinen. Angsten er således ”kun” tilstede, når du skal ud at flyve (tanken om at flyve), eller når du sidder i selve flyet.

Til forskel for andre former for angst så går din angst væk, når du ikke skal flyve, eller ikke tænker på at du skal flyve. Angsten ved flyskræk, er egentligt mere en bekymring om, hvad der kan ske, fremfor hvad der rent faktisk sker.

Selve angstreaktionen er den samme uanset om du er bange for at flyve, køre i elevator, gå op på en høj stige, køre tog eller noget andet.

Men hvad er flyskræk egentligt – og hvad kan du selv gøre for at undgå det.

Overvind din flyskræk

Hvad er flyskræk?

Begrebet flyskræk er i virkeligheden en blanding af flere forskellige angst typer, og går ind under én af angstens mange facetter.

Den mest almindelige er angsten for at miste kontrollen over sine følelser, og fordi nogle mennesker føler, at de må give slip på kontrollen, når de skal ud at flyve, går de i panik, når flyet skal lette eller er i luften.

Kontrol er nøgleordet for bl.a. flyskræk, og angsten for at flyve.

Det er ikke selve flyveturen

Det er ofte ikke selve flyveturen, folk er nervøse for, det er mere den svækkede tillid til deres egen selvkontrol.

Forskning og fakta viser, at flyvning er et af sikreste transportmidler, der findes. En tur op og ned ad trapperne i dit hjem er 10 gange farligere end en flyvetur, og bilkørsel er mindst 266 gange farligere end flyvning.

Ingredienserne i flyskræk

Mange mennesker, som lider af flyskræk, får klaustrofobiske fornemmelser, når de træder ind i et fly. De ved, at de ikke kan komme ud, når de vil, når dørene først bliver smækket. Dette gør dem utrygge, fordi de ikke vil være i stand til at slippe ud og dermed væk, når de føler et behov for det.

Det kan også være oplevelser at frygte:

  • Højder
  • Indelukkede rum
  • Frygten for turbulens
  • Frygten for op eller nedstigning
  • Ikke have kontrol over situationen
Den kropslige oplevelse af flyskræk

Den kropslige oplevelse af flyskræk

Den oplevede kropslige fornemmelse ved flyskræk, er typisk, hjertebanken, anspændthed i hele eller delvise steder i kroppen, ”stærk lyst til toiletbesøg”.

Andre oplever svedeture, rysten, mundtørhed, vejrtrækningsproblemer, kvælningsfornemmelse, svimmelhed, snurren i hænder, ondt i maven eller i brystet.

Fælles for personer med flyskræk, er følelsen af at miste kontrollen, helt og aldeles. En beslægtet angst type som kan give sig til kende ved flyskræk, kan være panik angst, eller angst for angsten.

Tænk nu hvis jeg får panik angst i flyet, tænk nu hvis jeg mister kontrollen over mig selv. Derfor er hypnoseterapi  mod flyskræk, netop en virksom behandlings form, til behandling af denne type fobi eller angst.

Al angst bliver styret i hjernen

Al angst styres af vores reptil hjerne. Reptilhjernen kontrollerer livsvigtige funktioner via det autonome nervesystem. Da der ikke er noget sprog i denne del af hjernen er impulserne instinktive.

Når man er i fare, sender vores hjerne besked via receptorer ned til binyrerne om, at de skal udskille kamp- og flugt-hormonet adrenalin i blodet. Dette påvirker forskellige organer i kroppen, og vores autonome nervesystem, som har en automatisk måde at reagere på, når det kommer i kontakt med adrenalinet.

Det sker alt sammen meget hurtigt, og pludseligt, hvilket er medvirkende til at vi får følelsen af manglende kontrol.

Al angst bliver styret i hjernen

Hvad er forskellen på flyskræk og flyfobi

Flyfobi kan have sin årsag i en tidligere traumatiseret/angst præget hændelse. Måske kan du have haft en dårlig oplevelse tidligere, hvor flyet var i en slem turbulens, havde en dårlig op eller nedstigning, blev syg undervejs i flyet eller andre traumatiserende oplevelser.

Flyskræk viser sig ved, at man til tider er bange for styrte ved fx turbulens. Det afholder dog ofte ikke en person fra at flyve alligevel. Man er i stand til at håndtere at man bliver bange, uden at symptomerne bliver for voldsomme.

Der er altså en forskel på flyfobi og flyskræk.

Dette er forskelligt fra flyfobi

Intensiteten er stærkere ved flyfobi, og de varer længere. Bare tanken om et fly, eller tanken om at skulle ud at flyve, eller blot det at se på en tegning af en flyver kan udløse symptomer af angst i så voldsom en grad, at det har karakter af et angstanfald. Jeg har gode erfaringer med Hypnose terapi mod flyskræk eller flyfobi .

Hvad er forskellen på flyskræk og flyfobi

Hvordan undgår jeg flyskræk?

Det kan være en god idé at forebygge sin flyskræk, hvis man har tendenser i den retning.

1. Vær altid i god tid, når du skal flyve

Starten er det mest stressende ved en flyvetur, og hvis du er for sent på den op til take-off vil dit i forvejen høje stress-niveau stige. Mød derfor op i lufthavnen i god tid, så du kan tjekke ind og gå ombord helt afslappet.

2. Spis nærende inden en flyvetur

Når man er stresset forbrænder kroppen ens blodsukker meget hurtigere, end hvis man er afslappet. For at holde det samme blodsukker-niveau udskiller kroppen adrenalin og dette kan give næring til angst-følelserne. For at undgå dette bør du indtage et godt måltid (eks.pasta med kødsovs og et stykke frugt til dessert) inden flyveturen. Proteiner og uraffinerede kulhydrater er bedst.

Kaffe i store mængder bør undgås, da koffein giver samme virkning på kroppen som adrenalin. Indtagelse af alkohol bør også ske med omtanke, da det kan forstærke følelsen af, at man afgiver kontrol.

3. Tilstedeværelsen af angst er ikke ensbetydende med, at der også vil ske noget ubehageligt

I næsten de fleste tilfælde er det ubehageligste, som sker, det, at personen bliver udsat for angst. Mange mennesker med flyskræk drager den forkerte konklusion, at angst betyder, at der vil ske noget ubehageligt.

Derfor handler det om at sige til sig selv, det blot er et ubehag skabt i hjernen, vi kan alle godt tåle vores følelser. Så selvom angsten fortæller dig at du skal kæmpe eller flygte, er dette reaktioner, draget på misforståede grundlag.

4. Et vigtigt redskab til at dæmpe stress og panikfølelse er åndedrættet

Ved at lære at kontrollere åndedrættet kan du således mindske angst-symptomerne, ret så væsentligt. Folk, som lider af flyskræk, udvikler ofte klaustrofobi på grund af “jeg kan ikke komme ud, når jeg vil”- følelsen, de kan bl.a. begynde at hyperventilere. Herfra er der ikke langt til den totale panik.

Tag en dyyyyb indånding ind igennem næsen, og puuust lige så stille ud igennem munden. Nogle kan have svært ved at trække vejret, især hvis panik angsten træder hårdt ind, her kan man i stedet, prøve at holde vejret så længe man kan, og puste ud igennem munden efterfølgende.

5. Det sidste tip handler om at fokusere sin bevidsthed på noget rart/afslappende istedet for noget ubehageligt

Alt det vi har fokus på det vokser, det ved vi. Så hvis tiden bruges på den lukkede dør, på tankerne om hvad nu hvis, på de kropslige følelser, så vil ubehaget vokse. For vores tanker skaber vores følelser som skaber vores adfærd. Det betyder ganske enkelt, at det hele begynder at køre rundt i hovedet, og flyveturen bliver bestyrket fra ubehaget, at det er farligt at flyve.

Flyvning er et af de sikreste transportmidler, der findes, så brug tiden på at drømme om noget rart istedet. Nyd tiden på at du har X antal timer til dig selv, hvor du kan læse, se film, lytte til musik, meditere, slappe af, alt imens du kan glæde dig og se frem til destinationen.

Hvordan undgår jeg flyskræk