Gemmer du på en hemmelighed. ?
Det er der rigtig mange mennesker, der gør, og det er ikke sundt, hverken for vores krop eller sjæl. Går du rundt med en hemmelighed, holder du på noget, og det betyder, at du bruger masser af energi og kræfter på at kontrollere hemmeligheden.

Det kan være usundt for vores velbefindende at gemme på hemmeligheder. Hemmeligheden kan også betyde, at det bliver svært at leve livet fuldt ud. En hemmelighed kan begrænse dig og gøre det svært for dig at træffe de rigtige beslutninger, at få vigtige ting gjort, at være glad, have overskud eller nå dine mål. Og dertil kommer den angst, der ofte er for, at hemmeligheden bliver afsløret på et uheldigt tidspunkt, hvilket i sig selv er en meget stor belastning af dit system.

Hemmeligheder skaber nemlig mistillid, som skaber uro, som kan skabe angst og usikkerhed. Går man rundt med en hemmelighed for sig selv, kan den opleves som at den vokser, at hemmeligheden bliver mere mørk. Jo mørkere den bliver, des mere indflydelse har den på dit sind og din livskvalitet.

Grunden til at man vælger at holde det, der er sket – eller sker -hemmeligt, er ofte at man forventer, det har en meget stor og negativ betydning for dig selv eller dine nærmeste. Derfor forbliver den hemmelig.

Har du oplevet tidligere, at du delte en hemmelighed med en nær ven, veninde, partner eller andre som du følte du havde tillid til? Kan du huske hvordan lettelsen slap dine skuldre, nu hvor du ikke længere skulle bære byrden af hemmeligheden alene.

Det er ikke sundt

Det er ikke sundt for os mennesker, at holde på hemmeligheder. De kan nemlig belaste os på samme måde som var det en fysisk vægt man havde på skuldrene, og endda påvirke vores adfærd i sociale sammenhænge. Det giver os følelsen af, at vi er uærlige og ikke kan stoles på. I forsøget på at holde på hemmeligheden, kan det være, at du forsøger, at skjule din hemmelighed ved ikke at lade andre komme for tæt på, ved at blive aggressiv, eksplosiv eller afvisende i din adfærd eller på anden vis blive utilnærmelig.

Forskning har vist, at vi mennesker faktisk slet ikke er så gode til at holde på hemmeligheder i længden, hvis man fik 13 hemmeligheder, ville de 5 aldrig blive fortalt, de forbliver hemmelige. Men de 8 andre, blev delt.

Hvad betyder det, tænker du måske.

Jo, hvis vi som menneskerace skal kunne trives på bedste vis, så er det i sidste ende det bedste for os, i længste udstrækning at forsøge at være ærlige. Både overfor os selv men også overfor andre. På denne måde, vil historien, eller hemmeligheden nemlig ikke have mulighed for at vokse eller dyrkes, den vil ganske enkelt fordufte.

Dermed ikke sagt, at man skal gå og sladre om hemmeligheder, for at blive fri af den 😊 her skal vi holde os udenfor. For når vi sladrer om hemmeligheder til andre, stiller dette personen der sladrer i et rigtigt dårligt lys, og modparten vil uvilkårligt tænke, mon hun siger de samme ting om mig. Hermed skabes der igen mistillid.

Problemet med en hemmelighed er, at du ikke bare sådan lige kan afsløre din hemmelighed overfor de mennesker, den angår.

Som psykoterapeut arbejder jeg med hemmeligheder under tavshedspligt, og derfor kan du roligt løfte sløret for din hemmelighed uden på nogen måde at blive dømt, målt eller vejet. Når du fortæller mig din hemmelighed, kan du give dig selv følelsen af lettelse.

Når vi forbliver ærlige mod os selv, når vi deler vores hemmelighed som er svær at bære på med en anden person, som vi stoler på, vil vi opleve, at det er meget få hemmeligheder der forbliver og det sætter os selv fri.

Citat “Man kan opbevare alt i spiritus – undtagen en hemmelighed – Storm P”.