Manglende selv accept = Stress = Angst !

Er du én af dem som har oplevet panik angst, en så gennemgribende følelse, som kan få én til at tro på, at døden er nært forestående, lige i øjeblikket.

Reptilhjernen

Den frygt som bliver skabt i vores hjerne når et reelt panik anfald opstår, er et af de grundvilkår vi har som mennesker. Vores hjerne har på nogle punkter ikke ændret sig i ca. 50 mill. år, dv.s. at reptilhjernen som er den ældste del af vores hjerne, stadig ser tingene meget sort hvidt, kæmp/flygt.

Faktisk ligner den lidt nutidens frø hjerne. Den er meget primitiv og er den del som har sikret menneskeracens overlevelse.

Så langt så godt, reptil hjernen er god at være i besiddelse af, når den skal aktiveres.

Men hvis vores mentale system, vores sind og indre kommer på overarbejde i form af indre konflikter, ydre konflikter, pres og uhensigtsmæssige mønstre strategier mv. så begynder reptil hjernen nu at scanne efter farer, på samme måde, som hvis en sabeltiger stod uden for grotten og kunne dukke op hvert øjeblik det skulle være. Det er stressende for kroppen, i det lange løb.

Det betyder altså, når vores reptil hjerne bliver påvirket af et overophedet nervesystem, vil selv den mindste ubalance, konflikt, uro, eller ubehag trigge hjernen til at fejlfortolke situationen, og derved kommer vi uforvarent til at se farer alle vegne. Vores krop “svarer” igen ved at vi får problemer med vejrtrækningen, søvnløshed, manglende sex lyst, hovedpine, ondt i maven,svimmelhed, manglende energi, humør svingninger, osv. osv.

Automatiske tanker

Hvis vi bliver for længe i denne frygt, bliver tankerne på et tidspunkt mere eller mindre automatiske. Det sker når grublerier, bekymringer og stress har taget overhånd i hverdagen. Tankemylder om fortiden, eller fremtiden fylder nu så meget i de daglige rumineringer at vi begynder at tvivle.

Vi kan begynde at tvivle på om det nu også var rigtigt at stoppe med rygningen, tvivle på om det jeg gør nu også er godt nok, rigtigt nok, kompetent nok!

Tvivleren

Tvivlen sætter sine lange kløer i vores grundlæggende fundament, vores grounding, og når først den har sat sig godt fast med sine lange kløer, følger der en indre kritiker, en indre paranoid stemme som kan lyde som følgende:

“talte jeg mon for højt nu, for meget, for lavt, var det dumt det jeg sagde. Jeg skulle ikke have grinet dengang da… Jeg er også altid så mærkelig…hvad tænker de andre mon om mig nu..kiggede min kollega ikke lidt underligt på mig lige før… hvornår mon de finder ud af, at jeg slet ikke har de rette kompetencer… jeg er ikke god nok, jeg er ikke flot nok, jeg er ikke tynd nok, jeg er ikke sjov nok, jeg er ikke klog nok”

De overbevisninger vi fejlfortolker i vores sind, bliver pludselig til vores sande virkelighed. Vi prøver at være noget vi ikke er, være klovnen der altid er sjov og udadvendt, være hende den perfekte, af frygt for at blive lukket ude af fællesskabet, men vi snyder og bedrager kun én person og det er os selv.

Vores indre kritiker

Når vores indre kritiker har belastet os med disse negative tanker længe nok, begynder der at danne sig sorte skyer over os, tunge og energi drænende skyer, angsten lurer bag mørket.

De negative tanker vi danner i vores sind, vedligeholder og aktiver det stressede nervesystem og det er meget usundt for krop og sind.

Prøv at spørge dig selv. “Hvad ville jeg være og hvem ville jeg være hvis jeg var uperfekt?

At være uperfekt, er blot et tegn på, og en påmindelse om alt det vi alle deler.

Accept

Derfor, accepter at du uperfekt.

  • Accepter at du er for tyk, måske lige nu, måske kan du gøre noget ved det senere.
  • Accepter at du er høj / lav. Accepter at du er en stille person.
  • Accepter at du føler dig usikker.
  • Accepter at du er dig.
  • Accepter at du har fejl og mangler.
  • Accepter at du er anderledes end naboen.
  • Accepter at du fejler engang imellem, det er sådan at være et menneske.

At accepterer sig selv, er i sandhed en virksom metode til at leve med sig selv og have det godt med sig selv.

Det er starten på enden til et bedre liv, uden angst og stress.

Citat ” Det mest frygtindgydende er at accepterer sig selv fuldstændigt.” – Carl Jung.