5 ting som afholder dig fra at have et godt selvværd.

1. Negative indre stemmer.

De her negative indre stemmer, de får os aldrig helt i mål med det vi ønsker os i livet.

Jeg er ikke hvad andre tror jeg er.

2. Sammenligner os med andre.

Når vi sammenligner os med andre, bliver vi ofte demotiveret og taler os selv ned. Not good.

3. Sociale medier.

Skru ned for de sociale medier, de taler netop kun til din dårlige samvittighed, eller det, du ikke føler du kan, eller er.

Vores hjerne er nemlig programmeret til at sammenligne os med andre, så vi kan være en del af flokken og det hjælper facebook, instagram osv. ikke på.

4. Dit indre barn.

Lad ikke dit indre barn styre dit liv. Vores indre barn, skal ikke tages med i kærlighedsforhold, på arbejdet, eller i andre ”voksne” relationer. Når du kommer i konflikt med dig selv, så er det altså dit indre barn, som prøver at håndterer en voksen persons relationer og situationer og de udfordringer det bringer med sig. Husk på, det indre barns verden opleves fra et lille barns perspektiv, set med et lille barns øjne. Dit indre barn, har ikke de samme ressourcer som du har erhvervet dig igennem tiden.

5. Uvidenhed.

Det vi er bevidst om, det kan vi gøre noget ved, det vi ikke er bevidste om, det gør noget ved os. Lær at forstå dine følelser og dine behov, så du kan sætte dine grænser og give udtryk for dine behov.

10 ting som styrker dit selvværd

1. Træn dig i, at tage dig selv i dine negative indre stemmer.

Ofte, så kører de negative indre stemmer, som en pladespiller der kører i hak.

”Du er dum” – ”Du duer ikke til noget” – ”Du er klam og grim” – ”Ingen kan lide dig” – ”Du bidrager ikke med noget godt til verden” – ”Du er et dårligt menneske”.

Vi ”hører” ikke engang, hvordan vi taler til os selv, men følelsen af enhver dårlig tanke, sætter sig i kroppen. Ofte så sker det altså helt automatisk, vi tænker ikke engang over det.

Husk på, der er også en positiv hensigt i, at tale os selv ned, så er der ikke den store risiko for, at vi kommer ud af vores komfortzone, og det er jo ganske trygt og rart.

2. Omgiv dig med mennesker som løfter dig og giver dig god energi.

Befinder du dig godt med alle dine arbejdskollegaer, alle dine skolekammerater, alle i din familie eller alle bekendte.

Eller, er der måske, et par stykker som du er utryg ved, ikke føler du connecter så godt med, ikke har så meget til fælles med? Så er det helt normalt og så er det dit tegn til, at disse personer de deler ikke de samme værdier som du.

Lær at anerkende, at ikke alle skal kunne lide dig eller synes om dig.

Du skal ikke være ALLES ven, ALLES kæreste, ALLES gode kollega. Du har retten til at vælge til og fra. Det er din menneskeret.

3. Opfind den dybe tallerken. Nej, selvfølgelig ikke, vær dig selv.

Du skal ikke forsøge at være noget, du ikke er. Du skal ikke forsøge at blive til noget, du inderst inde ikke føler for. Du behøver ikke være noget særligt, for at blive anerkendt eller vellidt. Hvis du føler, at ingen kan lide dig, for den du er, så er det helt sikkert fordi du ikke kan lide dig selv.

Så er det fordi du forsøger at være i en rolle som du ikke selv bryder dig om. Prøv at være ærlig med dig selv, og spørg dig selv, ”forsøger jeg nu, at være noget jeg egentligt ikke er”? Svaret til dette vil ofte være et rungende JA, og det giver dig følelsen af utryghed.

For hvis jeg ikke kan være denne rolle jeg tror jeg skal være, hvem skal jeg så være.? Hvad kan de andre så lide mon?

4. Kom hjem til dig selv. Pas du dit og lad de andre passe deres.

Lidt sat på spidsen, men når du roder rundt i andres hjem så er du ikke hjemme i dig. Så er du på besøg, og der, er det de andres husregler der gælder.

Hvis du ikke befinder dig i dit eget hjem, som er din krop, din sjæl, dit sind, dine beslutninger, din indre anerkendelse, din indre glæde, din indre omsorg, din mojo og power så er dit hjem ubeboet. Måske endda for åbne døre og vinduer. Enhver kan komme ind og tage for sig som det passer dem.

At komme hjem betyder, at du begynder at sætte de ydre omstændigheder på pause. At du spørger dig selv, “har jeg lyst til den tur i byen”“har jeg lyst til at få besøg”- “har jeg lyst til at gå med den gule sweater”- “har jeg lyst til at være pauseklovnen”- “har jeg lyst til at være den perfekte kæreste”- “har jeg lyst til at se perfekt ud”- “har jeg lyst til at tage ud og male vennens lejlighed selvom jeg har ondt i ryggen”.

Begynd, at spørge dig selv hvad du har lyst til og brug for. Lad være med at svare samme dag, men giv dig selv en pause, og mærk efter.


5. Lær at kende dine grænser. Lad være med at være usynlig.

Når du ikke får sagt fra, eller stillet krav til dine medmennesker, så gør du dig selv usynlig. Det betyder, at det vil være ret nemt for andre, at komme til at behandle dig med disrespekt og udnytte din venlighed.Måske endda, komme til at behandle dig dårligt, faktisk uden at vide det.

At give og modtage, skal være i balance, ellers vil du sidde tilbage med følelsen af, at du kun giver og giver, og at din venlighed bliver udnyttet. Den venlige indre pleaser, vil atter blive bekræftet i, at han/hun ikke er god nok, ikke er noget værd.

Når du sætter dig selv sidst, eller til side for andres behov og andres følelser,  uden selv, at lære at modtage kærlighed, eller andet godt fra andre, kan du rammes af oplevelsen inde i dig, at du er værdiløs.

Ofte ser jeg hos mine klienter, at de i så mange år, har overskredet deres egne grænser, og derfor har mistet tilliden til dem selv.

Når man bliver grænseløs, viser det sig på forskellig vis.


    • Man drikker alt for meget alkohol til fester for at være ham/hende der er cool.

    • Man respekterer ikke sin krop og deler den med alt og alle.

    • Man tager stoffer, som en slags selvmedicinering.

    • Man øver selvskade, f.eks. skærer i selv eller får en spiseforstyrrelse.

    • Man kører på motorcykel med 200km. i timen på motorvejen, uden skold eller hjelm.

    • Kort sagt, man flygter fra virkeligheden.

6. Gør ting som belønner dig og gør dig glad.

Hvornår har du sidst tænkt på dig selv, og hvad du kunne tænke dig at gøre?

Købt en god kop kaffe og nydt den.

Takket dig selv for, selv at have tjent til denne dejlige kop kaffe.

Takket dig selv, for at du gør dit bedste, hver dag.

Prøv at øve dig i, at sige til dig selv, at det er din egen fortjeneste at du er nået der til, hvor du er nået i dag. Uanset hvor langt det end måtte være, så er din rejse ikke den samme som din nabos rejse.

Vi er alle hver på vores rejse i livet, og alle gennemgår vi denne rejse, i det tempo som er passende, og i den særlige proces som definerer vores essens.

Din rejse er ikke den samme som min rejse.


7. Træf dine egne beslutninger.

Ofte hører jeg mine klienter sige, jeg kan ikke mærke mig selv. Jeg ved ikke hvad jeg vil.

Det kan jeg godt forstå må føles ret utrygt på den lange bane. Men da vi kom til verden vidste vi godt hvad vi ville. Når vi var sultne så skreg vi, når bleen var fyldt så knirkede vi, når vi havde ondt så bad vi om hjælp via skrig, eller gråd. Vi havde ikke ordene til at sige hvad vi ønskede for os selv, men beslutningen om, at få det vi havde brug for, var et spørgsmål om overlevelse og derfor en let beslutning.

Når du har svært ved at mærke dig selv, så du kan træffe dine egne beslutninger, handler det om, at du undervejs i livet, har forsøgt at passe ind. Det er også en form for overlevelse. Spørg dig selv, hvem er det jeg skal tilfredsstille, for hvem er denne beslutning god.? Ikke at kunne mærke dig selv, slider på dig, fordi, du får ikke taget ansvar for dine følelser eller dine behov.

Vi træffer alle sammen dårlige beslutninger igennem livet, og gode beslutninger også. Vi har dog tendens til kun at huske de dårlige.

Så kig tilbage på følelsen der traf den dårlige beslutning, og du vil mærke, rent intuitivt, at du godt vidste på daværende tidspunkt, at det var en dårlig beslutning, men du var nysgerrig på hvad beslutningen indeholdt, og derfor traf du denne beslutning.

Så hvad kan du lære af den dårlige beslutning, er nærmere det jeg vil inviterer dig til at kigge på.


8. Tal med dit indre barn og forbind dig med det.

Vi har alle sammen et indre barn, i forskellige aldre. Ofte er det vores indre barn, som laver mest ballade i vores voksen liv, skabt i 0-5 års alderen. Der hvor vi ikke rigtig har ordene i vores magt, eller bevidstheden på hvorfor mor og far skændes, eller hvorfor mor eller far aldrig er hjemme til at passe på dig, eller hvorfor mor eller far får nye kærester , eller hvorfor du ikke bliver trøstet når du er bange og ked af det osv.

Det vil sige, når vi er begrænset i vores verbale register, og kun kan give udtryk for, at jeg er bange, eller jeg er ked af det, så prøver vi at selvregulere vores følelser. Enten ved at trække os ind i os selv, blive passiv aggressive, hvor vi ikke giver udtryk for vores behov, vores frygt, vores længsel, men i stedet kommer til udtryk via dårlige undskyldninger, sarkasme, og det stille barn.

Eller ved at blive ud ad reagerende, skælde ud, blive vred, kaste med ting, være rebellen som overskrider egne grænser, og andres grænser.

Vores indre barn, vil gerne lege, og nyde livet. Det længes efter din kærlighed og omsorg, og blive set for det den er. Så bliv gode venner med dit indre barn.


9. Accepter at fejle. U-perfekt, det nye sort.

Vi fejler alle sammen, det ved både du og jeg. Men hvorfor er det så, svært at acceptere når man selv gør det.? Fordi, når vi fejler, så har vi også lige ”bevist” at vi er uduelige og ikke er gode nok. I stedet for at kigge på hvad fejlen kunne åbne for af forbedringer eller muligheder, lukkes der ned, og fejlen kører på repeat inde i dit hoved.

Fra det sted, hvor det hele kører på repeat, kan du ikke ændre på noget eller gøre tingene anderledes. Sig til dig selv, ”ja jeg fejlede og det gør mig kun til et bedre menneske”.

Vis dig selv den venlighed som ville du vise overfor kollegaen der fejlede eller enhver anden.


10. Vær bevidst. Uvidenhed fører til indre kampe og ydre kampe.

Vær bevidst om hvorfor du gør som du gør. En god terapeut kan hjælpe dig med at kortlægge dine mønstre, så du kan opnå en indre forståelse for dine tanker og din adfærd.

Hvad er det du fodrer, og hvad er det du leder efter i dit liv.? Er det den bidske ulv eller er det den venlige chihuahua? Leder du efter de dårlige ting i dig selv, eller leder du efter de gode ting i dig selv.?

Alle indeholder vi lige præcis de positive ressourcer vi har brug for i livet. Vi skal nogle gange bare lede efter dem.