Uden smerte og ubehag ingen forandring. ! eller som buddisterne siger, uden lidelse ingen forandring.

Hvis du ønsker dig en forandring, betyder det at du bliver nødt til at se på dig selv, dine egen rolle i dine omgivelser, dine egne måske forfalskede overbevisninger, eller dine egne metoder til hvordan du flygter fra sandheden, det der gør ondt og er angst provokerende.

Forestil dig at du går ud og køber dig en ny kjole, kommer hjem med kjolen, og glæder dig til at bruge den til festen i weekenden.

Weekendens fest står nu for døren, og kjolen tages på, men ak og ve..du har fået udleveret den forkerte størrelse, et nummer for småt. Du vælger dog alligevel at skrue dig ned i kjolen, også selvom den føles ubehagelig og ukomfortabel, strammer de helt forkerte steder og knappen foran er faretruende tæt på at springe ud.

Kjolen er nu pæn, og du vil jo egentlig gerne bare kunne passe den, så hvad kræves der for at du kan det?, enten kan du sy kjolen om, (hvis dette er en mulighed), eller du kan tabe dig i vægt og måske på denne måde, passe kjolen bedre. Uanset hvad du vælger, så kræver det en forandring, det kræver at du aktivt gør noget for at kunne passe kjolen.

Hvis du ser på dit sind på samme måde, så kræver det også at du aktivt går ind og gør noget, handler og beslutter dig for hvad der skal ændres på.

Det kræver naturligvis noget selvindsigt at kunne se sine egne “fejl” eller dårlige adfærd og mønstre, men ofte vil vores dårlige adfærd og mønstre også påvirke vores venner, familie, børn, og arbejde mfl. og netop derfor kan hjælp udefra til at ændre på disse mønstre være vejen ind i et større nærvær med andre mennesker, eller faktisk bare med os selv.

En lille øvelse:

  • Luk din øjne, og begynd at tænke på ordet venlighed.
  • Hvad betyder venlighed for dig?
  • Hvilke personer er involveret når du tænker venlighed?
  • Hvad får ordet dig til at føle indeni?
  • Hvornår har du selv mødt venlighed? Hvad betød det for dig dengang.
  • Hvilke værdier er der i venlighed – hvad giver det dig, f.eks. glæde, respekt, imødekommenhed, at blive set og anerkendt eller andet?

Kom nu tilbage igen, og bemærk inden dig, hvad ordet venlighed gjorde for netop DIG. Vil du gerne i kontakt med venlighed en anden gang, så sæt dig og tænk på samme måde om venlighed. Ønsker du at komme i bedre kontakt med respekt, eller indre fred, så gennemgå på samme måde listen ovenfor og bliv nu mere bevidst om hvad indre fred gør for dig.

Vi kan tænke os til mange ting, fordi vores bevidste sind er så stærkt så dominerende. Ego´et vil gerne styre og kontrollere, men hvis vi giver os selv 5 minutter om dagen på at blive bevidst på en ny måde, begynder vi så småt at ændre vores adfærd henimod det vi ønsker os af venlighed, kærlighed eller andet.

Når vi vælger bevidst at tænke postive tanker og følelser ændrer vi på vores adfærd, vores reaktionsmønstre og opfattelser af os selv.