Er du nybagt mor og usikker?

Få hjælp til at føle dig god nok som mor.

At være mor, eller nybagt mor, kan ofte være udfordrende og lede til usikkerhed.

Det er helt normalt, at føle sig udfordret, ikke god nok eller føle sig usikker i rollen som nybagt mor.  For ærligt talt, hvordan kan man vide, hvad det betyder, at være mor, hvis man ikke har prøvet det før.

Som mor til 4, så kender jeg alt til den usikkerhed der kan følge i kølvandet på en nyfødt baby.

Vil du gerne kende hemmeligheden til, at kunne hvile i rollen som mor?

Måske kan man sidde med en tanke om hvordan man ihvertfald ikke vil være. Det kan til gengæld, skabe så meget andet ballade i livet, at man forsøger at overkompenserer for det man IKKE vil være.

Er du lige blevet mor, og sidder du med en oplevelse af, ikke at være god nok.

Det kan være at du sammenligner dig med dine veninder. Eller andre som har små børn, og kan slet ikke forene dine egne evner med deres. Det du gør, lever ikke op til dine egne forventninger omkring det at være mor.

Så skal du vide dette. Du er ikke alene om denne følelse, ikke at være god nok, eller føle, at du ikke slår til i rollen som mor.

Det kan være svært, at være mor til små børn, og især med alle de forventninger, man kan have tendens at stille sig selv overfor.

Ofte hører jeg fra unge mødre, at de påtager sig flere ting, end de lige kan overkomme. De glemmer at mærke ind i om de overhovedet magter at gå til de forskellige ting som vuggestuen eller børnehaven afholder. Eller om man har overskud til besøg fra familien.

Arbejdet bliver en pligt, uddannelsen bliver en pligt, barnet bliver en pligt. Parforholdet bliver en pligt.

Og det tærrer altså på overskuddet og energien.

Nybagt mor og usikker

Angsten for at fejle

Nybagt mor og usikker – din kærlighed til barnet bliver overskygget.

Nedtrykthed, og en nedsat lyst til livet, manglende selvtillid, skyldfølelser og angst kan være symptomer på en fødselsdepression,  som er vigtige elementer at få bearbejdet via bl.a. samtaleterapi.

De første tegn på en fødselsdepression, er typisk den nedsatte lyst til livet eller barnet.

Man kan opleve et større søvnbesvær, som ikke skyldes barnets vækning, samt en udtalt træthed.

Hvad er symptomerne på en fødselsdepression

En fødselsdepression, kan opleves som en meget dyb følelse af tristhed og håbløshed, forbundet med følelsen af, at være grådlabil. Det kan minde meget om usikkerheden i rollen som nybagt mor. Dog med en tvist af svær nedtrykthed og i visse tilfælde, manglende lyst til livet.

Så føler du dig usikker i rollen som mor, eller mistænker du, at du har fået en fødselsdepression,  betyder det, at den kærlighed man har til barnet, bliver overskygget, af angsten for ikke at slå til, eller angsten for at fejle som mor.

Den usikkerhed, man kan føle i rollen som nybagt mor, overskygger al glæden ved at have fået et lille barn. Et barn som endda har været et ønskebarn.

Det i sig selv, giver en skyldfølelse i dig som mor. Hvis du føler, at du ikke slår til, kan det virkelig skade selvværdet endnu mere. Måske kan det endda give følelsen af meningsløshed. Intet giver mening længere, og det skræmmer dig.

Det er meget naturligt, at vi som mødre, især når barnet er lille, tilsidesætter os selv indimellem.

Det er næsten et must, at kunne tilsidesætte egne behov. Fordi en baby eller et mindre barn, kan ikke tilsidesætte sine behov. Når det er sulten så vil det have mad, når bleen er våd, så vil den skiftes, når det har ondt, så græder det.

Et barns behov, har en drift der skal tilfredsstilles, her og nu. Det kan være stressende, at tilsidesætte egne behov, og derfor er det ekstra vigtigt, at du husker at lytte mere ind i dig selv, og hvad du har overskud til og ikke har overskud til.

Fremfor hvad der forventes af dig, fordi det gør en mor jo.

Føler du dig udfordret i mor rollen?

Nybagt mor og usikker, måske kan du nikke genkendende til nogen af de nævnte ting.

Er det sådan, at du kender til følelsen af, ikke at være god nok ift. rollen som mor, så kan det være at du har haft tanker som:

  • Mit liv er meningsløst, uanset hvad jeg gør, så er det aldrig helt godt nok.
  • Jeg burde være glad og lykkelig når jeg ser på mine dejlige børn, men jeg føler mig bare ikke glad. Hvad er der galt med mig.
  • Jeg er dødtræt, men jeg skal jo tage med til alle samtlige events der bliver afholdt i institutionerne.
  • Mit barn skal have hjemmelavet mad. Lavet helt fra bunden, og tøjet skal være økologisk. Huset må ikke rode og jeg skal se godt ud.
  • Mit barn er blevet syg, hvad har jeg gjort forkert. Jeg er ikke god nok som mor.
  • Mit barn græder og græder, hvad gør jeg forkert.?
  • Jeg har slet ikke lyst til noget mere, alting ser sort ud.
  • Jeg kan ikke sove om natten også selv om mit barn sover fint.
  • Jeg er i high alert stort set hele tiden.
  • Jeg føler skyld i mit barns trivsel.

Hvis du føler du dig ensom, i  rollen som nybagt mor?

Måske føler du dig ensom og usikker i rollen som nybagt mor, og tankerne omkring, ikke at være god nok, plager dig og dit selvværd.

Det kan være, at du har oplevet en hård fødsel, og aldrig fået talt med din sundhedsplejerske eller hospitalets sygeplejersker om oplevelsen.

Det kan være, at fødslen har været en traumatisk oplevelse for dig, og du bliver trigget på angsten for at miste dit barn, ligeså snart dit barn bare nyser.

Det betyder at du vil være på vagt, hele tiden.

Du har taget nattevagten, hvor du lytter til om barnet trækker vejret.

Du har taget dagvagten, hvor partneren er gået på arbejde eller på uddannelse.

Du har taget weekendvagten, for partneren skal sove ud efter en hård arbejdsuge.

Du har taget alle andre vagter, og nu er det bare blevet for overvældende.

Du vågner op, næsten hver dag, ked af det, du græder, du kan ikke se noget lys eller håb for fremtiden.

Små eller store justeringer i hverdagen

Nybagt mor og usikker. Dette er vigtigt at være bevidst om, som nybagt mor.

Livet ændre sig, når vi bliver forældre, og det vil kræve sine justeringer i livet og hverdagen.

En nybagt mor, vil ofte føle sig usikker og det er vigtigt at vide.

Det er ikke sikkert, at du kan fortsætte med, at arbejde fuld tid på jobbet. Eller måske, skal du sætte uddannelsen på hold i en periode.

Måske skal du begynde at bede om hjælp til aflastning i weekenden hos forældre eller hos din partner.

Måske skal du begynde at overveje, om du behøver ikke deltage i alt. Det er også ok, at blive hjemme og lade partneren, tage afsted alene.

Sørg for, at passe godt på dig selv, få din eftermiddags søvn, mens den lille sover, og lad rod være rod. Sørg for, at du i weekenden får en enkelt dag hvor du kan sove længe, og lad din partner overtage barnet.

Lad være med at love dig selv ud, uden at have en forhåndsaftale om, at den måske kan aflyses på dagen.

Ingen er perfekte, og den perfekte mor, hun findes ikke.

At føle sig usikker som mor, er ganske almindeligt, jeg vil næsten sige, det ville være mærkeligt, hvis man ikke blev usikker engang imellem.

Hvis du presser dig selv, og klandrer dig selv, for at have skylden for dit barns trivsel i ALT, så kan det blive svært at være dig.

Når du er nybagt mor, eller mor til små børn, er det vigtigt, at du giver dig selv ro og tid. At du er tålmodig med dig selv, ved at huske på, at ingen er perfekte. Og at det kun er ved, at vi fejler, at vi kan blive endnu bedre i rollen som mor.

Der findes ikke en endegyldig svar på, hvad en god mor er.

Men jeg ved, at en god mor, er en mor, som er en kærlig mor.

Ingen skal gå og være usikre eller nedtrykte. Jeg kan hjælpe dig, og via samtale og hypnoseterapi, kan du få håbet og roen tilbage.